tiistai 18. joulukuuta 2012

Haukkumista

Neiralla on ollut ongelmia haukkumisen kanssa.

Se haukkuu ihmisille, ihmisille ja koirille ja ihan vain ajatuksilleen. Se alkaa pikku hiljaa ärsyttää. Olen toki yrittänyt koko ajan vastaehdollistaa Neiraa. Aina kun se ulkona haukkuu, niin naks ja nami, kun se katsoo hiljaa epäilyttävää kohdetta.

En ole ihan varma, että miksi Neira haukkuu. En ole varma, että onko se vain epävarma? 

Ulkona se kyllä saattaa olla epävarmuutta. Neira ei kuitenkaan nosta niskakarvoja pystyyn, mutta haukunta on sellaista kimeähköä. Välillä mukana on sellaista oikein matalaa ja uhkaa pois ajavaa örniä haukuntaa. 

Kotona taas Neira onmelkein koko ajan äänessä. Se pitää sellaista mongertavaa ääntä maatessaan ja venytellessään. Välillä se kuulostaa jopa lehmältä. Se puolustaa myös ruokaansa haukkumalla. Kiira ei saa olla samassa kerroksessa sen kanssa, niin se alkaa haukkua. Toisinaan rajaamme Neiran omaan huoneeseen syömään, kun ei se ole hiljaa. 

Uutena haukkumisen kohteena on Neiran omat ajatukset. Neira alkaa välillä haukkua, vaikka itse en kuule mitään. Asumme tosin ontoissa HOAS- asunnoissa, joten ehkä ulkona on jotain. Eilen minusta tuntui vain siltä, että Neira eksyi alakertaan. Se haukkui ympäriinsä ja ravasi. Ehkä se etsi nukkumapaikkaa äänellä. Lopulta se rauhoittui itsekseen. Koin, että huomioimatta jättäminen oli paras ratkaisu.

Yritin tänään korjata asiaa menemällä Neiran kanssa Korsoon. Me kävelimme ensin kaupunkia pitkin, jolloin Neira haukkui ensimmäiselle kymmenelle ihmiselle. Naksautin vain hiljaisuudesta ja yritin olla itse hermostumatta Neiran haukkumiselle. Matka jatkuessa Neira hiljeni. Olimme ruuhka-aikaan liikkeellä ja minusta se oli oikein hyvä ratkaisu. Lopulta kävimme edes takaisin juna-matkalla jolloin Neira ei oikeastaan ollut moksiskaan. Ihmiset eivät ainakaan olleet sille uhkaavia siellä. Olin tytöstä todella ylpeä.

Heti vilkkaammasta kohteesta lähtemisen jälkeen Neira kuitenkin jatkoi yksittäisille ihmisille haukkumista. Luulen kuitenkin, että olisi ihan hyvstä viedä Neiraa ympäriinsä, jotta se ymmärtäisi, että ihmiset eivät syö sitä.

Tiedän kyllä, että olen hankkinut äänellä reagoivan koirarodun eikä tarkoitus ole tietenkään kitkeä kaikkea pois. 

Mitä kokemuksia teillä muilla on? Onko teillä haukkuvia koiria ja miten olette ratkaisseet tilanteita?3 kommenttia:

  1. Ootko kokeillut sumuttaa vettä sumupullosta koiran naamalle silloin, kun se päästää äänen? Toi on ollu aika tehokas, kivuton, mutta inhottava.

    VastaaPoista
  2. Meillä on toi ihan sama ongelma. Varsinkin jos meidän molemmat koirat on yhdessä ne kuulee ulkoolta jotain olemattomia ääniä ja saavat hirveitä haukkukohtauksia. Emmi saa myös jos on jossain esim.pihalla yksin kauheita haukkukohtauksia kun kuulee mukamas jotakin. Emmi myös haukkuu ovikellolle (ärsyttävää varsinkin kun asutaan kerrostalossa), se on muutenkin tosi äänekäs aussie koska kaikki mielipiteensä esittää haukkumalla, tiedä sitten mistä johtuu :/ oon todella harkinnut sitruunapannan ostoa.

    VastaaPoista